Vesprades a La Figuera

Un obrador d’arts; un laboratori d’experimentació; una plataforma d’acció; un lloc per jugar, llegir, conversar, alimentar-nos, aprendre i créixer juntes; un punt de partida cap al barri i cap a la ciutat; un espai de vida en comú.

Les vesprades de La Figuera és on les famílies de La Figuera ens trobem al llarg del període escolar (entre octubre i juny). Un espai cultural cooperatiu que es construeix per i amb la xicalla. Comptem amb la participació i col·laboració de totes les famílies i altres persones que aporten els seus coneixements, sabers i experiència, siga com a educadores, artistes o altres professionals.

Aquest espai està obert a xiquetes i xiquets d’edats diverses. Creiem fermament que la convivència entre persones de moltes edats promou relacions de solidaritat, cooperació i aprenentatge. I també sabem que no totes les persones tenen les mateixes necessitats i desitjos, per això intentem mantenir diversos espais i propostes en paral·lel perquè cadascú trobe el seu lloc .

És un espai acompanyat, això vol dir que sempre hi ha referents adultes que vetllen i faciliten les activitats de la xicalla. I també és un espai obert i flexible en el que hi pot entrar i eixir qualsevol persona que acompanye a la xicalla, participant i gaudint també de l’espai i les propostes.

Propostes per al curs 2021-22

Per aquest nou curs volem fer un bon pas cap a un espai cultural i educatiu realment lliure i en una organització i gestió de l’espai compartida i autogestionada.

Per aquest motiu eliminem els grups d’edat i plantegem una sèrie d’ambients diversos i oberts en els quals cadascú pot participar de la forma i amb la intensitat que desitge. Sempre clar amb respecte per l’espai i per la resta de persones amb qui es coincidix.

ELS ESPAIS:

El pati i la cuina
Un espai de joc lliure en el qual podem estar, sempre que el temps ens ho permet i en què conviuen espais de joc com el sorral, espais de tertúlia i trobada, com la zona dels bancs, i la cuina interior i exterior amb el forn de llenya.

L’obrador d’arts
És un espai permanent de taller autogestionat, amb materials i ferramentes per posar en marxa qualsevol idea plàstica o invent. Aquest ambient es trasllada a la planta baixa.

Biblioteca, espai de joc tranquil i sala de projeccions
La biblioteca compta amb una selecció de llibres per a xicalla i adultes d’editorials conscients i properes amb diferents temàtiques, hi ha un servei de préstec autogestionat per a les sòcies. 
Un espai de lectura i joc tranquil amb materials de joc seleccionats amb cura i un equip audiovisual. Aquest ambient es trasllada al primer pis.

El barri
Més enllà dels límits de l’alqueria que ens acull, La Figuera Benimaclet viu de manera especialment compromesa el barri i la ciutat, prenent partit en les seues tensions i gaudint de les seues possibilitats i diversitat cultural. Per aquest motiu sovint eixim per realitzar accions, conèixer, aprendre i expandir-nos en  altres espais junt amb les nostres veïnes i veïns.

ELS AMBIENTS:

Artistes a La Figuera
Cada trimestre convidem a dos artistes (o col·lectius) que desenvoluparan un projecte artístic a La Figuera. Aquests projectes es realitzen en col·laboració amb la xicalla (de totes les edats) amb qui es troben cada dues o tres setmanes.
L’objectiu d’aquest ambient és generar un espai de confluència entre les pràctiques artístiques contemporànies i els mons de la xicalla, propiciant un encontre d’experiències memorables, d’aprenentatges compartits i la producció de relats i artefactes insospitats.
Podeu veure les propostes artístiques aquí.

Un material que viu
Cada quatre o cinc setmanes, es realitza una dinàmica que presenta d’un material. Aquest s’oferix en unes quantitats, dimensions i característiques no habituals en un espai educatiu. El material, una vegada presentat en aquesta activitat, es queda a l’espai per tal que cadascú puga experimentar, transformar, construir, inventar, etc. sempre que vulga (fins que es retire o s’esgote) al llarg de quatre o cinc setmanes.
Aquest ambient pretén trencar amb les dinàmiques de les “manualitats” enteses com a quelcom pautat i destinat a produir petits objectes o obres predefinides. Pretén potenciar l’experiència i la creativitat per damunt del resultat.

Cinema La Figa 
Dues o tres vegades al trimestre el primer pis es transforma en un cinema on projectarem propostes en format audiovisual destinades a la xicalla i amb la idea d’oferir una aproximació a altres llenguatges i continguts dels quals estem habituades en les plataformes comercials..

Massa mare i llepolies:
Aquest ambient s’activarà especialment els divendres a partir de les 16 h com un espai d’autoaprenentatge de forn, pastisseria i altres llepolies. Recuperem receptes i ens n’inventem de noves, coneixem nous ingredients i formes de cuinar-los per a explorar nous horitzons alimentaris, feliços i sostenibles. Les adultes aprendrem les unes de les altres i la xicalla pot ajudar a elaborar les receptes que després formaran part del berenar que gaudirem totes.

Les festetes de la Figuera
Una vegada al mes, aproximadament, ens trobem en dissabte. Gaudim d’alguna proposta cultural interessant (música, teatre, dansa, etc.), potser fem algun taller interessant, juguem, i ens reunim per valorar allò que anem fent, plantejar dubtes i imaginar el que podríem fer. Finalment,  cuinem i dinem juntes.
Aquest és un espai important per a conèixer-nos millor, aprendre les unes de les altres i fer pinya. 

DADES PRÀCTIQUES:

Edats
De 3 a 12 anys (sense necessitat d’acompanyament d’adultes)
i de 0 a 3 anys (acompanyades d’adultes)

Dies i horaris
Els dimarts de 17.30 a 19 h
Els divendres de 16 a 19 h

Participació
Poden participar de les Vesprades de La Figuera totes les sòcies de forma lliure i sense cap cost addicional a la quota de sòcia (veure les condicions per associar-se aquí).  

Calendari d’activitats i propostes
Al principi de cada trimestre es passa un calendari amb el programa complet. En aquest s’especifica quins dies s’activa cada ambient encara que els diferents espais proposats sempre estan accessibles. 

Previsió d’aforaments
Per tal de facilitar l’organització dels ambients, al principi de cada trimestre cada família expressa la seua previsió d’assistència. Per exemple si algú només té previst vindre un dels dos dies de la setmana i ja sap quin serà, o si vol assistir a algunes sessions en concret.
En tot cas en qualsevol moment es poden realitzar canvis sobre aquesta previsió o assistir puntualment a jornades que no s’havien previst. En aquest cas tan sols cal avisar per missatge amb un dia d’antelació com a mínim.

Covid-19
Mentre la pandèmia siga activa, farem ús de les previsions de participació per a assegurar les mesures necessàries per a protegir-nos el millor possible. També estarem atentes a les mesures legals i establirem els protocols necessaris en cada moment i situació. Per aquest motiu, requerim la màxima col·laboració, comprensió i respecte de totes les famílies en aquest sentit.

Respecte a les més xicotiues
Alguns espais d’ús autogestionat (com la biblioteca o l’obrador d’arts) han de ser espais en què es respecte al màxim l’atmosfera de tranquil·litat que requerix la xicalla més menuda. Cal respectar aquestes necessitats en tot moment.

Ús dels espais al marge de les activacions
Entenem per activació, els moments en les quals algú conduïx una dinàmica que posa en marxa algun ambient en un dels espais. Això no impedeix que en aquest mateix moment (sempre que siga possible) es poden dur a terme activitats autònomes com gaudir dels espais d’obrador o de la biblioteca o jugar al pati.