ESTIU 2022

Un espai de vida conscient i compromès amb la xicalla per a facilitar la conciliació de les famílies en comunitat del 27 de juny al 29 de juliol.

Arriba de nou l’estiu i, de nou, ens trobem a una situació estranya i delicada respecte als estius anteriors a la pandèmia. Lluny dels estius on ens abraçàvem amb ganes i ho compartíem tot.

Ara més que mai, des de La Figuera Benimaclet, seguim donant el valor que té la comunitat perquè és on realment ens sentim segures, cuidades i acompanyades. I també necessitem seguir obrint espais de llibertat on brolle la creativitat, on es respecten tots els desitjos, on aprenguem jugant i on trobem fórmules que ens permeten seguir vivint sense sacrificar la felicitat de les persones més menudes.

D’entrada és per això que volem obrir aquest espai de vida durant aquests dies d’estiu en que les feines de les persones adultes (ja prou maltractades per les crisis) fan difícil la vida plena de la xicalla.

I també perquè ens abellix seguir imaginant espais en comú. Trobem a faltar el contacte amb les altres, en espais no virtuals, participant d’un espai físic que articule pensaments i desitjos compartits. Espais on la vida es pose al centre i es valoren les necessitats i singularitats tenint com a motor el benestar de totes les persones, majors i menudes.

Comencem posant en qüestió els fonaments d’una escola d’estiu. Volem distanciar-nos dels models que suposen un allargament del calendari acadèmic, que en moltes ocasions manté les assignatures maquillades (a vegades de forma ridícula), amb la intenció de seguir produint i que deixa el gaudi relegat a un joc pre-dissenyat i mediat a colp de xiulet amb els rols i les jerarquies tradicionals de qui no creu ni considera la xicalla com a persones del present, amb idees, necessitats i desitjos propis.

Aquest espai d’estiu que imaginem té com a base un acompanyament de les menudes allunyat del didactisme i la sobre-estimulació. Respectant per damunt de tot els seus interessos, ritmes i necessitats i la seua capacitat d’autogestió. Hi caben estones molt creatives, així com lúdiques, de descans i fins i tot d’avorriment.

La casa és la cosa

L’Estiu sota la figuera s’activa en un espai singular que és la casa de La Figuera Benimaclet: Escuela Meme. Concebem la casa com un element essencialment pedagògic. Meme és una vella alqueria del barri de Benimaclet que es manté com a símbol de resistència al desenvolupament capitalista descontrolat de la ciutat.

La nostra casa vella i atrotinada però que mantenim neta i ens hi sentim tan segures és el paradigma que ens connecta amb el barri, la comunitat i allò que és verdaderament important: la vida.

Les habitants d’aquesta casa seran una xicoteta colla d’aproximadament quinze xiquetes i xiquets d’entre 3 a 12 anys que estaran acompanyades per persones adultes. La casa estarà oberta a les famílies acollint singularitats, ritmes i circumstàncies particulars. A més d’aquest grup també hi haurà lloc per algunes personetes més menudes de 3 anys acompanyades d’algun familiar. Obrirem les portes sota les millors condicions, sempre tenint cura de les recomanacions i mesures necessàries.

Una casa amb pati plena de sorpreses i possibilitats

Els espais d’aquesta casa, esdevindran ambients d’aprenentatge preparats per a la lliure circulació de les menudes comptant tant amb espais interiors com exteriors:

A L’espai interior es podran trobar l’obrador d’arts, la biblioteca, espai de descans i relaxació.

L’espai exterior és el territori per excel·lència del joc lliure que entenem com una de les formes més genuïnes de desenvolupament humà. Una pràctica que provoca valuosíssims espais d’aprenentatge, des de la recerca, l’experimentació, els afectes, l’error i el gaudi. Aquest espai és el preciós pati de la nostra alqueria que adaptarem per a que oferisca grans ombres, i espais per a jocs d’aigua.

L’obrador és un espai preparat per activar tot tipus de propostes d’art i cultura popular. A la figuera valorem la potència de la imaginació, els oficis, la poètica dels sentits i el desig de descoberta com a ferramentes per a esdevenir subjectes conscients i crítics amb capacitat de conèixer i transformar el nostre entorn. Cada setmana l’obrador tindrà unes convidades protagonistes, artistes de tota mena que viuen molt a prop nostre, que organitzaran un petit taller laboratori en el que, qui ho desitgi podrà investigar, aprendre, crear: serigrafia, gravat, autoedició, teatre, dansa, ràdio, etc.

La casa és també, alguna vegada, un punt de partida. Un espai de referència que ens situa la barri. Per aquest motiu, si comptem amb l’ajuda necessària de famílies, realitzarem algunes eixides per viure, descobrir i jugar en altres entorns a prop nostre. Una manera de situar i repensar el lloc on vivim.

Una cuina pròpia

La cuina, en quant a l’espai imprescindible per la vida té la importància que es mereix en la nostra petita comunitat d’estiu. Un lloc on es preparen esmorzars i dinars. Adaptarem l’espai de cuina a l’ús de la xicalla per tal que també se la facen seua i participen de totes les tasques relacionades amb l’alimentació de la colla. També posarem en funcionament el forn de llenya i farem el pa del dia i altres experiments deliciosos i saludables.

La cuina, a més d’alimentar-nos, serà un dels espais principals de col·laboració d’aquelles mares o pares que vulguen participar de manera activa en la vida de la xicoteta comunitat. Amb aquest fi es conformarà un grup de familiars adultes que aporten els seus sabers, temps i coneixement a la cuina.

Dissenyarem menús equilibrats saludables i vegetarians, en els que la xicalla hi puguen tenir un paper protagonista en l’elaboració de part de les receptes, perquè estem segures que la xicalla aprecia millor els aliments i experimenta amb més facilitat quan ha participat en la seua elaboració.

Construirem un espai de cuina amb les mateixes garanties que ho faríem cadascú de nosaltres a casa nostra i responent a totes les mesures sanitàries, tant les convencionals com aquelles referents a la pandèmia, entenent la nostra xicoteta comunitat com un grup bambolla i de confiança.

Un proposta, molts nivells de participació i col·laboració

L’Estiu sota la figuera és una proposta més de La Figuera Benimaclet, una associació de veïnes i veïns que estem construint aquest espai amb la xicalla durant tot l’any.

Per aquest motiu, la proposta està pensada per a la xicalla de les famílies sòcies, però pensem que també és un bon moment per obrir l’espai a noves famílies que coneguen el projecte i se sumen a la nostra xicoteta comunitat.

Un dels objectius de la Figuera Benimaclet és que la participació en les nostres propostes pose sempre la vida al centre i establim relacions econòmiques saludables i solidàries amb el major equilibri possible amb unes condicions de treball dignes per les persones que es fan càrrec de l’organització i l’acompanyament.

Per aquests motius, enguany farem un pas més en el nostre desig de generar fórmules que es puguen adaptar als desitjos i necessitats de les diverses famílies que poden participar de l’espai. Volem que la participació a l’Estiu sota la figuera comporte un presencia conscient al projecte, però també entenem les dificultats de disponibilitat de temps o diners són limitades. Així que volem oferir un ventall de possibilitats perquè cadascú puga participar de la manera que més s’adapte a les seues possibilitats.

Tant l’organització i gestió com l’acompanyament de la xicalla i l’espai d’obrador estarà garantit sempre per persones que treballaran de forma remunerada, però hi ha diverses tasques en les quals podem compensar el cost econòmic per tasques de col·laboració comunitàries.

No hi ha cap obligació de participar en aquestes tasques col·laboratives que, en tot cas, es poden realitzar ja siga voluntàriament com per estalviar-se part del cost de participació. Aquestes tasques seran: L’adequació inicial de l’espai (zones d’ombra, cuina, espai d’obrador, etc.) que es realitzarà en jornades de treball prèvies durant el mes de juny, col·laboració en la cuina i acompanyament dels dinars i la neteja diària i ordre dels espais de l’Estiu sota la figuera.


Dades pràctiques

Dates

del 27 de juny al 29 de juliol de 2022

La inscripció es fa per blocs setmanals.

Evidentment ens adaptem a totes les necessitats però sempre donant prioritat a la sostenibilitat del projecte i el respecte a la xicalla. Expreseu-nos les vostres necessitats i valorarem què hi podem fer.

Edats

xiquetes i xiquets de 3 a 12 anys

La xicalla de menys de 3 anys és benvinguda, però precisa de l’acompanyament de familiars adultes que en tinguen cura.

Número de places setmanals

Mínim 9 places i un màxim de 18

Per a garantir unes ràtios adequades a l’espai i al nombre d’acompanyants comptem amb poques places (ràtio: 1 acompanyant per màxim 9 persones)

Les places s’ompliran per ordre de reserva (i sempre amb prioritat per a les persones ja associades)

Horari:

De 9 a 13 h sense dinar

De 9 a 15 h amb dinar

Les entrades i eixides són flexibles, adaptant-nos als ritmes de cadascú, i les familiars que acompanyen a la xicalla són benvingudes sempre tenint en compte el respecte a les dinàmiques pròpies de l’espai i la comunitat.


Preus

Només matins
Famílies sòcies: 55 euros
No Sòcies: 85 euros

Matins amb dinar (Descompte per a família col·laboradora de l’Estiu sota la figuera*)
Famílies sòcies: 65 euros
No Sòcies: 100 euros

Matins amb dinar
Famílies sòcies: 95 euros
No Sòcies: 130 euros

Notes referents a les modalitats de pagament i descomptes:

 1. La familia col·aboradora de l’Estiu sota la figuera és aquella que es compromet a realitzar les següents tasques:
  – 5 hores de col·laboració en la adaptació de l’espai (s’organitzaran jornades de treball al llarg del més de juny)
  – I dos dies per setmana de suport a la cuina (de 12 a 15 h) o de neteja de l’espai (dues hores per vesprada).
  També es poden realitzar algunes d’aquestes tasques de suport de forma solidària (sense obtenir descompte).
 2. La quota de família sòcia de La Figuera Benimaclet es de 10 €/mes els mesos d’estiu (juliol, agost i setembre) i de 35 €/mes d’octubre a juny.
  Les que encara no ho sou us en podeu fer ara però sempre i quant es tinga la intenció de seguir participant al projecte al llarg del curs 2021/22.
  L’alta de familia sòcia comporta també una aportació inicial de 50 € que es retorna, en donar-se de baixa, en cas que la família haja participat un mínim de sis mesos en el projecte.
 3. Descompte a l’Estiu sota la figuera a partir del segon germà/na: – 10 €/setmana

Reserva i inscripcions

Per inscriure-vos a L’estiu sota la Figuera ompliu el formulari que trobareu ací.

Si hi ha algun dubte, ens posarem contacte amb vosaltres per aclarir-los.

Al cap d’uns dies rebreu un correu electrònic confirmant la plaça amb la quantitat total que heu d’ingressar (detallada per partides, si s’escau) i el número de compte on ho heu d’ingressar la reserva.

La reserva de plaça no serà definitiva fins que hagueu fet l’ingrés.