Estiu 2020

Un espai de vida conscient i compromès amb la xicalla per a facilitar la conciliació de les famílies en comunitat.


Descarrega ací el Pla de contingència i protocol de seguretat COVID-19 de l’activitat


Arriba l’estiu d’un curs prou convuls i ple d’incerteses. 

Hem estat molts dies a casa i sabem com és d’important seguir construint espais amb la xicalla en els que puguem seguir creixent compromesa i conscientment. 

Ara més que mai seguim donant el valor que té la comunitat perquè és on realment  ens sentim segures, cuidades i acompanyades. 

I també necessitem seguir obrint espais de llibertat on brolle la creativitat, on es respecten tots els desitjos on aprenguem jugant i on trobem fórmules que ens permeten seguir vivint sense sacrificar la felicitat de les persones més menudes.

D’entrada és per això que volem obrir aquest espai de vida durant aquests dies d’estiu en que les feines de les persones adultes (ja prou maltractades per les crisis) fan difícil la vida plena de la xicalla. 

I també perquè ens abellix seguir imaginant espais en comú. Trobem a faltar el contacte amb les altres, en espais no virtuals, participant d’un espai físic que articule pensaments i desitjos compartits. Espais on la vida es posse al centre i es valoren les necessitats i singularitats tenint com a motor el benestar de totes les persones, majors i menudes. 

Comencem posant en qüestió els fonaments d’una escola d’estiu. Volem distanciar-nos dels models que suposen un allargament del calendari acadèmic que en moltes ocasions manté les assignatures maquillades (a vegades de forma ridicula), amb la intenció de seguir produint i que deixa el gaudi relegat a un joc predissenyat i mediat a colp de xiulet amb els rols i les jerarquies tradicionals de qui no creu ni considera la xicalla com a persones del present, amb idees, necessitats i desitjos propis. 

L’escola d’estiu que imaginem té com a base un acompanyament de les menudes allunyat del didactisme i la sobreestimulació. Respectant per damunt de tot els seus interessos, ritmes i necessitats i la seua capacitat d’autogestió. Hi caben estones molt creatives, així com lúdiques, de descans i fins i tot d’avorriment.

La casa és la cosa

L’escola d’estiu s’activa en un espai singular que és la casa de La Figuera: Escuela Meme.
Concebem la casa com un element essencialment pedagògic. Meme és una vella alqueria del barri de Benimaclet que es manté com a símbol de resistència al desenvolupament capitalista descontrolat de la ciutat. 

En els darrers anys, la casa ha viscut molts estius amb les seues portes tancades per manca d’activitat. Ara, amb la vida que suposa la xicalla de La Figuera, podem imaginar que l’hortet seguirà fent crèixer les seues verdures, que els arbres del pati tindran qui els escale i qui aprofite les seues ombres, que la casa serà refugi de la calor i el camp base de mil aventures o l’escenari de moments memorables.

La nostra casa vella i atrotinada però que mantenim neta i ens hi sentim tan segures és el paradigma que ens connecta amb el barri, la comunitat i allò que és verdaderament important: la vida.

Les habitants d’aquesta casa seran una xicoteta colla de, com a màxim, 25 xiquetes i xiquets de 2 a 12 anys, que s’organitzaran per grups d’afinitat i que estaran acompanyades per persones adultes (una persona major cada cinc o vuit menudes). La casa estarà oberta a les famílies acollint singularitats, ritmes i circumstàncies particulars. Obrirem les portes sota les millors condicions, sempre tenint cura de les recomanacions i mesures necessàries.

Una casa amb pati plena de sorpreses i possibilitats

Els espais d’aquesta casa, esdevindran ambients d’aprenentatge preparats per a la lliure circulació de les menudes comptant tant amb espais interiors com exteriors:

A L’espai interior es podran trobar l’obrador d’arts, la biblioteca, espai de descans i relaxació i la cuina. 

L’obrador és un espai preparat per activar tot tipus de propostes d’art i cultura popular. A la figuera valorem la potència de la imaginació, els oficis, la poètica dels sentits i el desig de descoberta com a ferramentes per a esdevenir subjectes conscients i crítics amb capacitat de conèixer i  transformar el nostre entorn. 

A aquest espai es posen a l’abast de la xicalla ferramentes i materials per a desenvolupar-se en diferents mitjans artístics (gràfics, plàstics, audiovisuals, escènics…) i que s’activaran amb propostes a la que cada xiqueta o xiquet podrà acostar-se des dels seus interessos i desitjos: 
– Vídeo i cinema (analògic i digital)
– Autoedició (imprenta Freinet i casolana)
– Radio on-line (Ràdio La Figuera)
– Teatre i dansa
– Pintura, dibuix, construccions i instal·lacions
– Textil

La biblioteca és una zona de lectura i descans interior, amb molts llibres d’editorials crítiques, boniques i properes especialitzades en xicalla amb moltes ganes de ser llegits en un espai tranquil i còmode amb catifes i coixins. 
També és un lloc que proposa jocs tranquils i que fins i tot a vegades es convertix en cinema.

Espai de descans i relaxació és un espai dedicat especialment a les migdiades que tan abellixen a l’estiu, però també per acollir aquells moments en que totes tenim ganes de fugir del món i estar tranqui·les. 

La cuina, en quant a l’espai imprescindible per la vida té la importància que es mereix en la nostra escola d’estiu. Un lloc on es preparen esmorzars, berenars i part dels dinars. Adaptarem l’espai de cuina a l’ús de la xicalla per tal que també se la facen seua i participen de totes les tasques relacionades amb l’alimentació de la colla. 

L’espai exterior és el territori per excel·lència del joc lliure que entenem com una de les formes més genuïnes de desenvolupament humà. Una pràctica que provoca valuosíssims espais d’aprenentatge, des de la recerca, l’experimentació, els afectes, l’error i el gaudi. Aquest espai és el preciós pati de la nostra alqueria on hi ha el gran arbre que ens dóna nom, un nesprer, una morera, un xicotet hort, terra, fang, zones de sol, grans ombres, i espais per a  jocs d’aigua.  

Plantejarem la possibilitat de fer sortides, depenent de la configuració dels grups i de la col·laboració de les families (i sempre amb la seua autorització i complicitat) per tal de viure altres espais naturals com parcs o l’horta i espais culturals com museus, biblioteques o tallers. Probablement també rebrem visites de persones properes, professionals de l’art i oficis aprofitant també les talleristes que habiten la nostra casa durant la resta de l’any i veïnes i veïns molt interessants.


Dades pràctiques

Dates
del 22 de juny al 31 de juliol de 2020

La inscripció es fa per blocs setmanals.

Evidentment ens adaptem a totes les necessitats però sempre donant prioritat a la sostenibilitat del projecte i el respecte a la xicalla. Expreseu-nos les vostres necessitats i valorarem què hi podem fer.

Edats
xiquetes i xiquets de 2 a 12 anys

– Es conformaran grups d’edats afines segons la inscripció i es proposaran dinàmiques i espais específics per a cada franja d’edat

Número de places
Mínim 10 places i un màxim de 25

  • Per a garantir unes ràtios adequades a l’espai i al nombre d’acompanyants contem amb poques places (ratio: 1 acompanyant per màxim 8 persones) 
  • Les places s’ompliran per ordre de reserva (i sempre amb prioritat per a les persones associades)

Horari
– De 8 a 9 h: Matinera
– A partir de les 9: Rebuda i inici de la jornada
– A mig matí: esmorzar amb fruita
– A les 13.30: dinar i arreplegada de les persones que van a dinar a casa 
– Fins a les 15:30: joc tranquil, lectura, cinema, descans o migdiada.
– 17 h: Arreplegada.

Les entrades i eixides són flexibles, adaptant-nos als ritmes de cadascú, i les familiars que acompanyen a la xicalla són benvingudes sempre tenint en compte el respecte a les dinàmiques pròpies de l’espai i la comunitat.

Preus (per setmana)
Els preus varien en el cas de ser famílies sòcies o no sòcies de La Figuera.
Vos podeu fer sòcies en qualsevol moment i beneficiar-vos de costos més reduïts.
Informeu-vos, al final del text, de les condicions per associar-se.

Només matins  (De 9:00h a 13:30h)
Sòcies: 45 euros
No Sòcies: 60 euros

Matins amb dinar (menú inclòs) (9:00h a 15:30h)
Sòcies: 85 euros
No Sòcies: 112 euros

Matins amb dinar (carmanyola de casa) (9:00h a 15:30h)
Sòcies: 55 euros
No Sòcies: 73 euros

Tot el dia (menú inclòs) (9:00h a 17:00h)
Sòcies: 98 euros
No sòcies: 130 euros

Tot el dia (carmanyola de casa) (9:00h a 17:00h)
Sòcies: 63 euros
No sòcies: 84  euros

Descompte a partir del segon germà/na: – 10 €/setmana

Per saber com fer-vos família sòcia de La figuera, i així beneficiar-vos dels preus reduïts i participar activament en la construcció d’aquest projecte, feu click ací

Reserva i inscripcions
Les inscripcions definitives es realitzaran entre l’1 i el 12 de juny 

Es poden realitzar reserves des del moment que obrim aquesta proposta.
Ompliu el formulari que trobareu a continuació tenint en compte les següents questions:

  • Per realitzar una reserva cal fer un ingrés de 30€ que es descomptarà de l’import total de de la inscripció definitiva.
  • En cas de no realitzar la inscripció definitiva no es retornarà aquest import a no ser que siga per una causa de força major.
  • En cas d’anul·lació de l’escola d’estiu o d’un grup d’edat, es retornarà l’import de la reserva
  • Evidentment ens adaptem a totes les necessitats però sempre donant prioritat a la sostenibilitat del projecte i el respecte a la xicalla. Expreseu-nos les vostres necessitats i valorarem què hi podem fer.
  • Les inscripcions definitives es realitzaran entre l’1 i el 12 de juny

Una vegada rebem la vostra reserva vos enviarem el número de compte bancari per a fer l’ingrés i anirem informant de qualsevol novetat i dels passos a seguir per a confirmar la inscripció.

Som conscients que la situació actual no permet assegurar que es donen les condicions per realitzar esta proposta en les dates i forma en què ho hem imaginat i explicat ací.
En el cas que hàgem de modificar o anul·lar la proposta, totes les reserves es podran anul·lar o modificar i retornarem el total dels ingressos realitzats.